O tom, jak Johnny Depp prohrál soud, protože soudce ignoroval důkazy. || ČESKY

Tak jsem tu. Jak jsem slíbila. Po dlouhých hodinách přemítání a řešení toho všeho jsem se rozhodla, že tenhle článek nenapíšu pouze česky, ale i anglicky. Chtěla jsem ho totiž sdílet na twitteru a říkala jsem si, že by se tak mohl dostat k více lidem. Protože ale tenhle blog je psaný česky, převážně, tak jsem se rozhodla ho napsat i česky, aby se zase naopak dostal k českým čtenářům. Ačkoliv bych řekla, že Čechům je to trochu víc u řitě než všem ostatním. O Johnnyho soudním i osobním boji proti jeho bývalé ženě Amber Heard jsem už psala mnohokrát. Sledovala jsem soud proti The Sun a snažila se vás informovat alespoň o některých důležitých momentech. A vypadalo to dobře... Fakt to vypadalo nadějně a dobře. 

Proč? Protože tým The Sun jako by se zasekl na tom, že Johnny bere drogy, neměl absolutně žádnou silnou obhajobu, silné svědky, Ambeřina výpověď byla plná nesrovnalostí a byla několikrát přistižena při lži, jako třeba, když její tvrzení o sestřině těhotenství naznačovalo, že by byla Whitney těhotná asi přibližně tak dlouho jako slon, protože její syn se narodil o více než rok později. Bylo zřejmé, že lhala pod přísahou a upřímně? I ten soudce se zdál, že jí to nežere. Johnny měl na druhou stranu ruce plné důkazů, měl spoustu svědků, kteří vypověděli v jeho prospěch, lidé, co buď byli svědky násilí ze strany Amber proti Johnnymu nebo byli sami obětmi Amber Heard, jako třeba její bývalá asistentka. Kromě fotek a videí měl také několik nahrávek, včetně 2 hodinové nahrávky, na níž se Amber Heard přiznává k násilí. Dlouhé měsíce jme čekali, až soudce rozhodne a já jsem osobně nikdy neměla úplně vysoká očekávání. Vyhrát libel tohohle typu není vůbec jednoduché. Protože to jediné, co The Sun musel udělat, bylo dokázat, že nejde dokázat, že otiskli lež. Takže nezáleželo na tom, kolik důkazů má Johnny proti Amber, stačilo, aby měli jednu důvodnou pochybnost, kdy se nedá určit, jestli je to pravda nebo lež, a bylo by to teoreticky zamítnuto. 

Takže ano, čekala jsem, že to prohraje. Nečekala jsem ale to, co včera přišlo. Protože ten soudce, jako by byl snad podplacený, sjetý anebo měl nůž na krku. To, co vypustil z úst totiž není snad ani vůbec možné. Je to jeden velkej vtip. A titulek anglického článku je jeden z přímých citátů soudce: "...it is not even of significant relevance to whether Ms Heard assaulted Mr Depp..."

Ano. Vlastně to shrnuje to, co jsem říkala výše, protože ten soud nebyl o určení, jestli Amber je násilník, ale o vyvrácení, že ji Johnny nikdo nepraštil. Jak ale tohle může vůbec říct? Je to obrovská facka do tváře VŠECH obětí domácího násilí a především těch mužského pohlaví. Násilí nezná gender. Muži mohou být obětmi domácího násilí a studie tvrdí, že 40% všech obětí domácího násilí jsou ve skutečnosti muži. Muži ale málokdy přiznají, že jsou obětmi domácího násilí, protože mají pocit, že jim nikdo neuvěří, pokud by vyšli s pravdou na povrch. A případy, jako je ten Johnnyho, jen dokazují, že mají pravdu. Amber Heard v jedné z nahrávek Johnnymu řekla, že mu nikdy žádný soud neuvěří, že by ho mlátila žena, protože ona je slabá, nevinná žena, zatímco on je velký silný chlap. A to byl asi tak jediný případ, kdy Amber Heard mluvila pravdu. Jsem znechucená. Nejen tímhle prohlášením, mnoha z těch prohlášení. Nick Wallis sdílel na twitteru celý ten rozsudek a musím říct, že jsem se tím ani nedokázala prokousat. Můžete si to všechno přečíst tady. Nyní vám ale řeknu pár příkladů toho, jak neskutečný to je. Z toho, co soudce např. řekl je totiž zřejmé, že pro něj má větší váhu Ambeřina výpověď pod přísahou než zmíněné nahrávky. Pro něj má větší váhu to, co řekla pod přísahou než to, co je nahrané na audiu.

Mrzí mě, že to musím být já, kdo ti to řekne, milej zlatej, ale LIDI LŽOU I POD PŘÍSAHOU. Upřímně z toho všeho, co řekl, se zdá, jako by naprosto ignoroval veškeré důkazy a držel se toho, že Amber to řekla, tak je to pravda. Přestože tvrdila to s tou těhotnou sestrou a několikrát byla přistižena při lži ještě při výslechu. Soudce zpochybnil snad všechny výpovědi, včetně výpovědí dvou policistů přivolaných na scénu, kdy měl Johnny hodit po Amber telefonem a způsobit jí zranění. Ti vypověděli, že neviděli žádné známky násilí. A on zpochybnil jejich výpověď, protože neměli poznámky? Zpochybnil výpověď i lidí, kteří doslova neměli co získat, že jsou nespolehliví kvůli vazbám na Johnnyho, ale nezpochybnil výpověď Amber sestry a dobrých přátel, kteří žili v Johnnyho domě zadarmo a tudíž měli co získat? Ne... prostě... Amber řekla, že to tak bylo, a tak se to stalo. I přes všechny fotky, videa, nahrávky... Přes to všechno, co je venku, Amber to řekla, tak je to pravda. Jak se ten člověk na sebe může podívat do zrcadla a něco takovýho zveřejnit? Je to naprosto odporný. Jenomže #metoo a #believeallwomen movements prostě nemůžou dopustit, aby existoval tak slavný případ týraného muže. Zvlášť, když jde o bílého, heterosexuálního muže. Upřímně? Vůbec nechápu, co se stalo, že se soudce rozhodl takhle, protože z přepisů ze soudu se zdálo, že rozhodně na straně Amber není. Ale už jen to, že SOUDCE řekne, že "mluvila pod přísahou, tudíž říkala pravdu" je něco, co nedokážu zkousnout a přijde mi to naprosto směšné. Přijde mi, jak kdyby mu snad vyhrožovali nebo ho podplatili, protože tohle je fakt směšný. Johnny a jeho tým se samozřejmě odvolá. A snad dostane jiného soudce, ale tohle je prostě.... děs. Jako by ignoroval veškeré důkazy, protože se už na začátku rozhodl, na jaké straně bude. 

Nejsmutnější na tom je, že nezáleží, kolik má Johnny důkazů, stejně se vždycky všechna média stavěla na stranu Amber. A teď? S tímhle rozhodnutím soudu? Kdy soudce řekne, že dle jeho názoru se 12 ze 14 incidentů stalo? (Přestože jsou důkazy, že ne...) To bude prostě zabijácký. Já ale doufám, že to Johnny ustojí, protože má za sebou ohromné množství podpory od lidí. #JusticeForJohnnyDepp trendovalo na twitteru po celém světě, nejen v USA a v Británii, ale po celém světě. Ale pokud ani 2 hodinové audio, na němž se žena přiznává k násilí proti muži, není dost k tomu, aby se média a soud postavily na stranu muže, tak už nevím, co je. 

Nevěřila jsem tomu, že by Johnny mohl ten soud vyhrál, nečekala jsem od britského soudního systému spravedlnost a mám k tomu své důvody, o nichž budu mluvit později. Ale po všech těch transkriptech z líčení, které jsem přečetla, po všech těch fotkách, nahrávkách, videích, která jsem viděla a slyšela, jsem přeci jen měla drobnou naději, že to dopadne dobře. A dopadlo to nejhůř, jak mohlo. V mých očích bylo naprosto zřejmé, že lže. V očích všech, kteří ten soud sledovali. Podle mě i v očích obhájců z The Sun. Co se včera stalo a jak to dopadlo mi připomnělo, jak naivní jsem byla. Jak nesmyslné a hloupé ode mě bylo věřit, že se muž vůbec může dovolat spravedlnosti u soudu, když jde o domácí násilí. To, co udělal soudce je ale ještě horší. Jediné, co teď můžu říct je, že doufám, že to Johnnyho nezlomí a že bude dál bojovat. Protože já rozhodně dál bojovat budu. Budu dál sdílet všechny důkazy proti Amber a doufat, že jednou, snad, se podaří očistit jeho jméno. Vždycky budu na straně Johnnyho Deppa a upřímně? Po tom všem, co bylo zveřejněno, nechápu, jak někdo může nebýt na straně Johnnyho Deppa.

Můj názor nestojí na tom, že jsem fanynkou Johnnyho. Ano, mám ho ráda, ano, je to můj oblíbený herec, vždycky byl, asi tak od 5 let, kdy jsem poprvé viděla Čokoládu... Ale ne, můj názor nestojí na tomhle, nestojí na žádných předpokladech a předpojatostech. Strávila jsem hodiny, dlouhé hodiny, dlouhé dny posloucháním všech zveřejněných nahrávek, analyzováním všeho, co se objevilo, načítáním o domácím násilí a různých poruchách osobnosti, hledáním důkazů a fotografií, zkoumáním každé jedné fotky, pochybováním o všech tvrzeních... Strávila jsem tím vším takového času, že to ani nespočítám. A přestože jsem nikdy nevěřila Ambeřiným tvrzením, když s nimi poprvé vyšla na povrch v roce 2016, nezavrhla jsem ji. Připouštěla jsem, že existuje možnost, že říká pravdu, protože hele, nikdo Johnnyho neznáme osobně, takže kdo mohl vědět, jaký je v osobním životě. Jenomže to všechno, co člověk je schopný vyhrabat, slyšet a vidět... to všechno pro mě byly dostatečné důkazy, abych věřila, že Amber Heard je lhářka a je tím násilníkem v jejich vztahu. A pokud tím někdo strávil alespoň třetinu času, co já, musel dojít ke stejnému názoru. Nikdy, a to myslím vážně, nikdy ho nepřestanu obhajovat. Je mi jedno, k čemu soudce došel. Jeho vyjádření jasně ukazují na to, že smetl ze stolu vše relevantní a držel se jen toho, že co Amber řekla, to platí. A s tím já se nesmířím. Je to tam všechno černé na bílém. Názor jednoho soudce nemaže důkazy, které existují. 

A já upřímně skoro doufám, že se jeho právní zástupci naserou a prostě všechno zveřejní, i za cenu možných právních postihů, pokud by to udělali. Je to k nevíře, ale to, co už venku je, nestačí. Já říkám: zveřejněte všechnu špínu, co na Amber máte. Ať to všichni vidí. Je čas. Protože jinak se spravedlnosti nedočká. Britský soudní systém opět dokázal, že se na něj nedá spoléhat. 

V rámci toho všeho jsem si vzpomněla na jeden případ, který se hodně řešil v roce 2017. V anglické verzi jsem se o něm rozpovídala trochu víc, ale v české o něm jen něco málo zmíním, protože jsem se rozhodla věnovat mu brzy vlastní článek. Možná, že jste všichni zaznamenali, když v roce 2016 mladý Brit umlátil v Londýně Čecha jménem Zdeněk Makar zámkem na kolo. Tehdy taky měli svědky útoku. Svědky, kteří vypověděli, že Raymond Sculley nejprve praštil Zdeňka Makara do hlavy, a když upadl na zem, zasadil mu řetězem se zámkem další dvě rány. Zdeněk zemřel na místě. To je celkem jasný ne? Vražda jako vyšitá. Jenomže soud v Británii Raymonda Sculleyho osvobodil. Nejen, že ho neodsoudili za vraždu, ale osvobodili ho úplně. Dokonce ani za zabití nešel sedět. Proč? Jo, to vám nepovím... Ale útočník tvrdil, že jednal v sebeobraně a oni ho osvobodili. Takže opět, slovo pod přísahou má větší váhu než slovo svědků? A nejen to. Má větší váhu než logické uvažování. Když někoho vezmete po hlavě zámkem na kolo poprvé, může to být ještě klasifikováno jako sebeobrana, přestože Zdeněk tehdy nikoho fyzicky nenapadl, ale pokud člověk leží na zemi a nebrání se, fláknout ho tim řetězem do hlavy ještě dvakrát, už rozhodně sebeobrana není. 

Tehdy systém v UK selhal. A selhal i včera v případě Johnnyho Deppa. A to nebyl zdaleka tak závažný, jako ten v případě vraždy Zdeňka Makara. Šlo o libel, ne o kriminální případ. Neodsoudí Johnnyho za domácí násilí, nepůjde sedět, jen mu The Sun nemusí platit. Přestože ho tedy pravděpodobně pohřbí opět znovu všechna média. Překvapivě česká média se k tomu postavila podivně objektivně, alespoň tedy super.cz. To mě dost šokovalo. Prostě jen napsali objektivní informace, zmínili i nahrávky a důkazy, zmínili i to, že Amber byla chycena při lži, zmínili i to, že Johnny násilí popírá a že předložil důkazy, že obětí je on. Byla jsem dost v šoku musím říct. Ale bohužel... to tak není u všech. A jsem si jistá, že Johnnyho teď čeká hodně těžké období. Doufám, že to nebude mít vliv na jeho roli ve Fantastických zvířatech. Ale přestože Johnny prohrál soud, vyhrál v očích veřejnosti. Twitter vybuchnul vlnou podpory a většina lidí smetla ten rozsudek ze stolu s tím, že je to úplná píčovina. Takže doufám, že to obdobně vidí i studia a filmoví tvůrci, přestože je to samozřejmě i pro ně špatná publicita. Johnnyho kariéře to může hodně ublížit. Jenomže jak už několikrát řekl, jemu nejde o kariéru, ale o pravdu. A pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Věřím, že tomu tak bude. 

Česká verze je delší, než ta anglická. Jsem se trochu rozkecala. Každopádně tohle je můj pohled na celou věc. Hlavně si pamatujte jedno, i když Johnny prohrál soud proti tomu plátku, ty důkazy jsou pořád venku. (A to jsou jen některé). Tahle prohra není konec. Takže bojujme dál. Doufám, že je Johnny v pořádku a že o něm brzy uslyšíme. A doufám, že se skutečně proti rozsudku odvolá, ačkoliv nevím, jestli to k něčemu bude. 

Na závěr mám pro vás ještě malou připomínku odporných věcí, které Amber řekla Johnnymu. Všechno tohle pochází ze skutečných nahrávek jejího skutečného hlasu, řekla je ona, řekla je Johnnymu a je to na nahrávkách. Takže pokud pořád věříte Amber nebo váháte, komu věřit, udělejte sami sobě laskavost a udělejte dvě věci. Zaprvé: pusťte si ty nahrávky. Zadruhé, představte si, že jsou role obrácené. Že tyhle všechny věci řekl muž ženě. Představte si to a pak mi řekněte, jestli vám to přijde v pořádku. Dohromady to dala takhle skvělá osůbka na twitteru, kde můžete najít i spoustu dalších důkazních materiálů, takže pokud o tom chcete vědět víc, určitě koukněte

#JusticeForJohnnyDepp

#AmberHeardIsALiar

#AmberHeardIsAnAbuser

And Dan Wootton is a CUNT. 






Komentáře

Oblíbené příspěvky