Double standard. Jedna z věcí, které nesnáším ze všeho nejvíc.

Moje srdce a mysl už několik dní tíží jedna věc a přestože to možná nikoho nezajímá, rozhodla jsem se na toto téma napsat článek. Všechno to začalo už celkem dávno a i proto je tenhle článek dlouhý jako Lovosice, ale třeba se jím někdo prokouše... Před pár lety moje duše utrpěla velkou ránu, když internetem proletěla informace, že se Johnny Depp rozvádí s Amber Heard a že ho obvinila z domácího násilí. Popravdě, nikdy jsem Amber Heard zrovna dvakrát nemusela, a tak první, co mě napadlo, bylo, že prostě kecá. A spousta lidí se tehdy Johnnyho zastávala, včetně jeho bývalých partnerek, že k nim nebyl nikdy agresivní. Násilníkem se člověk asi nestane jen tak přes noc a co se domácího násilí týče, většinou je to něco, s čímž se potýká víc než jen jeden partner dotyčného násilníka. Přesto, Amber se tehdy ukázala na veřejnosti s modřinou na obličeji a člověk tak trochu začal váhat. Nemohl by skutečně Johnny Depp být násilník? Vlastně o něm člověk nic neví, i když je roky jeho fanouškem… Váhala jsem. A Johnny vehementně popíral veškerá její obvinění. Vše tehdy mohlo skončit mimosoudním vyrovnáním a společným dopisem, ve kterém napsali, že jejich vztah, jakkoliv turbulentní, byl vždy spjatý láskou a bla bla, prostě chceme to vyřešit soukromě. Rozvedli se a ticho po pěšině.

Jenomže úplně ticho nebylo. Amber začala vystupovat na různých akcích na podporu žen, které se staly obětí domácího násilí a stala se tváří různých hnutí za práva žen, a vše se vyhrotilo v roce 2018, kdy Amber napsala článek do nějakých novin, už nevím kam, kde se označila za oběť domácího násilí a popisovala tam své zkušenosti. Sice nikdy nezmínila Johnnyho jméno, ale bylo naprosto jasné, že mluví o něm. A tehdy se spustila naprostá vlna nenávisti proti Johnnymu (opět, akorát ještě víc jak v tom roce 2016) a Johnny přišel kromě pověsti např. i o roli Jacka Sparrowa v Pirátech z Karibiku. No a poměrně očekávaně, se Johnny nasral. Řekli si přece, že to nechají plavat, přesto její článek způsobil Deppovi značnou újmu a lidé ho zas začali označovat za násilníka.

Já jsem byla vždycky na Johnnyho straně, ale asi ani ne proto, že bych byla tak zaslepená fanouškovskou láskou k němu, ale vše bylo tak nějak založené na věcech, které jsem našla online. Včetně fotek, které naznačovaly, že a) Amber lhala a b) Amber byla ve skutečnosti tím násilníkem v tom vztahu. Sledovala jsem to hodně, ostatně už na začátku loňského roku se objevily nové důkazy poté, co Johnny zažaloval Amber za pomluvu. Soud mezi nimi by se měl konat letos v srpnu. Sledovala jsem tehdy několik lidí, kteří sledovali detailně dění, a od nich jsem získávala stále více a více informací. V roce 2019 v podstatě již existovalo mnoho důkazů o tom, že Amber Heard nebyla tak úplně upřímná, co se týče její výpovědi. No a smršť, která se spustila přibližně před týdnem převážně na twitteru, je něco neuvěřitelného.



Dailymail zveřejnil nahrávku rozhovoru mezi Amber a Johnnym z roku 2015, která měla všechno změnit. Nahrávku, ve které Amber nejen přiznává, že Johnnyho praštila, ale také přiznává další násilné chování, že po něm hází hrnce, pánve, vázy, těžké předměty, a tak podobně. Jeden z těchto incidentů vedl dokonce k tomu, že Johnny přišel o část prstu. Amber tehdy tvrdila, že si ho uříznul sám, když byl zdrogovanej. Lež. Jako věž. Amber, která tvrdila, že se Deppa bála a bála se o svůj život, na této nahrávce Deppa psychicky vydírá, manipuluje s ním, křičí na něj, vysmívá se mu, ponižuje ho… Takhle se nechováte k někomu, koho se k smrti bojíte. Někoho, kdo vás má údajně roky fyzicky týrat. Vyčítá mu, že raději odchází, než aby se hádal, vyčítá mu, že vždycky odejde, i když se to nezvrtne ve fyzické násilí. Říká mu, že mu nemůže slíbit, že už nedojde na žádné násilí, protože občas se tak naštve, že prostě vyletí… Zatímco Johnny je celou dobu až překvapivě klidný. Říká jí, že v jejich vztahu nemůže být žádné fyzické násilí, že když ona začne být násilná, raději odejde, protože jí nechce ublížit, kdyby se bránil. Takže helemese… po letech, kdy Amber tvrdila, že Depp je šílenej brutální násilník, se ukazuje, že ve skutečnosti je to ona, kdo vyvolával fyzické potyčky, házel věcmi, mlátil svého partnera a připravil ho dokonce o prst.
Kdo by si chtěl poslechnout celou nahrávku, může tak učiniti zde.

Není to jen tahle nahrávka. Objevilo se víc důkazů, včetně nějakých očitých svědků. Jeden člověk ze zaměstnanců na pozemku Deppa vypověděl, že byl svědkem toho, když Amber měla nějaký svůj záchvat zuřivosti, bušila do Deppa, tahala ho za vlasy a křičela na něj, a on se jí ani nedotkl, jen ji nechal, ať se vyřve. Ani ji neodstrčil.

No… a tím se dostáváme k druhé nahrávce, kterou si můžete poslechnout tady. Jde o telefonický rozhovor Johnnyho a Amber nějak těsně poté, co Amber poprvé vznesla ta obvinění… A v téhle nahrávce se dozvídáme další věci. Kromě toho, že zde Amber naprosto ponižuje Johnnyho typickým "ty jsi velký chlap, já jsem slabá žena, nikdo ti neuvěří, že to já jsem si začínala a že já jsem ti ubližovala", tak je tu docela zajímavý aspekt… že Amber nejspíš opravdu věří tomu, že ona je tou obětí, přestože všechny důkazy ukazují proti ní. Amber např. tvrdí, že 15. prosince 2015 ji Depp zmlátil tak, že měla monokly na obou očích, zlomený nos a natržený ret… přesto se objevila 16. prosince 2015 bez jakýchkoliv známek zranění u Jamese Cordena, a to měla dost slabou vrstvu make-upu, a o pár dní později fotila photoshoot pro nějaký časopis, kde neměla mít make-up vůbec a nemá viditelná žádná zranění. Naopak Johnny je ve dnech po tomhle "napadení" viděn se škrábanci a modřinami v obličeji. Ona si však všechno přenesla na sebe a skutečně věří tomu, že ona je tou obětí. Protože je to narcistická mrcha.

Omlouvám se všem, kdo by snad měli Amber Heard rádi, ale pokud si zadáte na twitteru #JusticeForJohnnyDepp nebo se kouknete na kterékoliv z těch videí, které jsou pod článkem, nebo si i jen poslechnete ty nahrávky, musí vám být jasné, že Amber Heard je tou, která se dopouštěla domácího násilí na Johnny Deppovi a ne naopak. Jsou tací, kteří se stále snaží Amber bránit. Hodně trendy je tvrzení, že šlo o "mutual abuse"… Jenomže tihle lidé trochu ignorují fakt, že "mutual abuse" je mýtus. To prostě neexistuje. Vždy je to jeden násilník a jeden, kdo se brání anebo nebrání. Ale nemůže se stát, že jsou dva dominantní násilníci a chvíli je tím násilníkem jeden a chvíli druhý, to je prostě blbost. Kromě toho je to Amber, kdo má záznam kvůli domácímu násilí na bývalé partnerce. Ne Depp. Za toho se dokonce několik bývalých partnerek postavilo. Neříkám, že je Johnny perfektní, ale ze všech důkazů, které se objevily, je zřejmé, že tím skutečným násilníkem byla ve skutečnosti Amber a ne on. Projít všechny důkazy by trvalo věčnost, ale je to všechno na internetu, takže si na to můžete názor udělat sami.

Proč o tom ale vlastně píšu?
Nejen proto, že chci veřejně bránit svého oblíbeného herce. Především proto, co je i v nadpisu. Double standard. Důkazy mluví proti Amber Heard už od začátku loňského roku. Přesto je Heard stále ambasadorkou za ženská práva, tváří několika kosmetických značek, mluvčí za oběti domácího násilí, a především je stále hvězdou v Hollywoodu. Pořád je tou dokonalou obětí, tváří #metoo a #TimesUp movementů. I přesto, že existuje téměř hodinová nahrávka, ve které se doznává k násilí proti vlastnímu muži, které není ojedinělé, ale opakované. V té nahrávce projevuje množství typických znaků chování násilníka, které jsem již zmiňovala. Existuje další nahrávka, ve které zesměšňuje Johnnyho a říká mu, že mu nikdo nebude věřit, když řekne, že je obětí domácího násilí. Že mu nikdo nebude věřit, když řekne, že to celé naplánovala. Existuje halda svědectví jejího násilí proti Johnnymu. A to nejen fotky, ale i svědectví lidí. Existují nahrávky, na kterých nemá žádné známky zranění v době, kdy tvrdila, že ji Depp zbil. Je na videu, viděli jí další očití svědci, že neměla žádné zranění a byla bez make-upu, ve dnech, které měly následovat po tom útoku v roce 2016, po kterém požádala o zákaz přiblížení.
Johnny tehdy požádal o vzájemný zákaz přiblížení.

A všichni se mu vysmáli.

Když Amber bez důkazů obvinila Johnnyho z domácího násilí, všechna média ho označila za násilníka a mohla se přetrhnout, kdo o tom napíše jako první. Disney ho vyhodili z Pirátů, přišel o několik rolí, o dobré jméno. Vše na základě toho, že ona něco tvrdila.

A teď? Když se objevily skutečné DŮKAZY o tom, že Amber byla násilníkem v jejich vztahu? Že ho bila, ponižovala, házela po něm věci, způsobila, že přišel o kus prstu, roky ho týrala psychicky i fyzicky? NIC. Absolutně nic. Skoro žádná média o tom nepíšou, Amber si vesele dál chodí na večírky, pořád má roli Mery v DC Aquamanovi 2, pořád je ambasadorkou a mluvčí za ženská práva, pořád je tváří několika značek kosmetiky, stále bude pronášet svoje motivační projevy o tom, jak se oběti musí postavit svým násilníkům… Proč? Protože je to žena. #MeToo mlčí. #Time'sUp mlčí. Proč? Protože je přece v módě věřit všem ženám. #BelieveAllWomen. Bullshit. Fucking bullshit. Jestliže je ženská schopná lhát o tom, co měla k obědu, je schopná lhát i o tom, že ji někdo týral. A stává se to. Stává se to často. Muži taky můžou být oběťmi domácího násilí. Jenomže dost často to končí tak, že se jednoho krásnýho dne nasere, vrátí jí to… a jde hned sedět, protože samozřejmě chlapská rána většinou zanechá větší stopy. Stává se to.

Věřme ženám, věřme obětem, ale ne slepě. Protože pak se může stát, že se objeví někdo jako Amber Heard, kdo všechny roky obelhává. Ubližuje skutečným obětem, protože po týhle aféře samozřejmě lidi zase budou mít problém věřit ženám, které se rozhodnou někoho obvinit z násilí. Ubližuje to skutečným obětem. Amber totiž rozhodně nikdy oběť nebyla a to, že se do role oběti staví, je naprosto odporné. Alespoň tedy nikdy nebyla obětí násilí od Johnnyho Deppa. A jsou na to DŮKAZY. Přesto všichni mlčí. Přesto jí to nejspíš projde. Přesto bude mít dál kariéru a filmové role. I přes to všechno, co Deppovi způsobila. Přesně kvůli lidem jako je Amber Heard se muži bojí vyjít s pravdou ven a přiznat, že jsou oběťmi domácího násilí… Lidé na twitteru se ale do Amber pustili ve velkém, to samé na insta. #JusticeForJohnnyDepp trendovalo několik dní a petici o přeobsazení Amber v Aquamanovi 2 podepsalo již více než 280 tisíc lidí. Přesto, média mlčí. Nikdo se nevyjadřuje. Ticho po pěšině... A i přes to všechno jsou pořád tací, co ji brání. I kdyby existovalo něco, jako vzájemný domácí násilí, tak ty nahrávky jsou důkzem toho, že obelhávala lidi a mlátila manžela, tak kdo ji sakra může pořád bránit? Když to bylo naopak, všichni by Deppa nejradši zlynčovali, když se ukáže, že to nakonec přeci jen byla Amber, kdo byl ten násilník, tak je to najednou samé "no nevíme, co se dělo za zavřenými dveřmi". Another fucking bullshit. Těm, kteří mají stále potřebu bránit Amber Heard i po poslechnutí těch nahrávek, doporučím jednu věc. Zkuste si tu nahrávku pustit znova… a představte si, že je to naopak. Představte si, že Amber je Johnny a Johnny je Amber. Děsivý, že? Tak proč to lidem nepřijde stejně děsivý, jako kdyby to bylo naopak? Double standard. Jedna z věcí, které nesnáším ze všeho nejvíc.
+ + +

Pro více informací můžete zhlédnout následující videa (případně je toho na youtube i twitteru halda dalšího). V podstatě cokoliv od těch dvou, stáli za Deppem od úplného začátku a dobře dělali:




Celá nahrávka č. 2:

Komentáře

  1. Tak. To je síla. Mám v povědomí tu informaci, že se Johnny Depp rozváděl. Asi i to, že tam proběhlo nějaký domácí násilí, ale nikdy jsem se po tom víc nepídila. A teď jsem v šoku. Vůbec jsem nevěděla, že jeho bývalá manželka je za a) Amber Heard z Aquamana, kterého jsem si tak moc zamilovala, protože Jason Momoa, a za b) že je to taková megera. Vážně. Poslechla jsem si tu delší nahrávku i s komentářem uživatele, jenž video sdílel, a nevycházím z údivu. Absolutně nechápu, že Johnny zvládl celou dobu v klidu trpět veškeré ty kecy a nesmysly, které Amber pořád dokola opakovala, jak naučenou mantru. Já bych sakra vyletěla a pořádně ji to vysvětlila. Jenže to se dostáváme k tomu podstatnému o čem píšeš: já jsem ženská, já bych si to mohla ve svém postavení dovolit. On by si zřejmě jen zavařil na další problémy. Budu doufat, že Johnnymu bude dáno zadostiučinění a dosáhne spravedlnosti, očistí své jméno. Tohle je fakt děsivý, jak lidé odmítají přiznat, že udělali chybu. Jsem sice ráda, za rovnocenost žen a dnešní feministický hnutí, ale zase vocamcaď pocamcaď. Fakt mě překvapuje, že právě v dnešní moderní době, je problém pro společnost přijmout, že ano, i chlap může být obětí domácí násilí. #justiceforJohnnyDepp

    OdpovědětVymazat
  2. Teda tak tohle mě vážně hodně překvapilo. Upřímně jsem také nikdy nechtěla uvěřit tomu, že Depp je takový jak ona popisovala ještě když jsem přihlédla k tomu, že žádná jeho bývalá partnerka s ním nikdy nic takového nezažila, proč by se z klidné povahy najednou bez důvodu stal násilník. Nevěřila jsem tomu, ale říkala jsem si, že mezi nimi zřejmě něco bylo, čím si oba moc ublížili, tak teď na sebe háží špínu (i když on o ní neřekl nic špatného jen tiše trpěl).
    Je dobře, že pravda vyplavala na povrch, rozumní lidé si to přeberou a tupci, kteří slepě věří všemu i co není pravda, ty nikdo nezmění a ať si věří, naštěstí jemu to může být jedno, jen bych mu přála spravedlnost, aby zase dostávala role které si zaslouží a ne ho odepsat i z hereckého pole za nic.

    OdpovědětVymazat
  3. Pane jo, silný článek. Johnnyho mám taky ráda a ačkoli jsem tuhle kauzu moc nesledovala, člověk se doslechne... Ale osobně jsem taky nikdy zrovna moc nevěřila, že Amber je v tomhle vztahu oběť. Je to smutné, že ač se všichni snaží o nějakou genderovou rovnoprávnost, pořád ještě to tak úplně nefunguje všude. A bohužel si nejsem jistá, jestli to někdy vůbec bude plnohodnotně fungovat. Lidi mi někdy přijdou trochu zvrácení, ale to je asi normální. Aber je očividně labilní, ale protože je to ženská, tak je zkrátka oběť. Smutné, že chlap prostě nemůže být obětí domácího násilí, ačkoli takových příkladů se nejen ve světě, ale i u nás, najde spousta...<a href="https://my-serious-zone.blogspot.com/">Lucka z Seriouszone</a>

    OdpovědětVymazat
  4. O této "kauze" jsem se dozvěděla z tumblru, kde lidi zastávali obě strany sporu. Byla jsem překvapena, co se to děje. Deppa mám moc ráda už od dětství, a tak se mi nechtělo věřit, že by on byl tím násilníkem. Jenže dnes je těžké uvěřit tomu, co se píše na netu. Byla jsem tedy nestranná. A snažila se situaci nějak pochopit.  
    Nedávno toto téma "trendovalo" znovu. Teď už ale podle důkazů bylo jasné, co se děje. Když jsem viděla ty fotky s Deppem, hrozně mě to bolelo. A bylo mi líto, že něco takového vůbec musel trpět. Doufám, že to pro něj všechno dobře dopadne. A taky doufám, že Amber za to zaplatí. Nemyslím finančně, ale vším. Za ty lži a to násilí. Doufám, že naposledy, co o ní uslyšíme bude jen výsledek tohoto sporu a tím to pro ní skončí.
    A ano. Samozřejmě mě štve, že se o tom zase dál mlčí. A lidé by měli do svých hlav vtlouci, že ne vždy je násilníkem muž. Protože žena dokáže mnohdy nadělat větší zlo, než muž. Nejvíc bizarní na tom je, že žena za to bývá ještě pochválena. What the fuck is wrong with ya people?!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky